Humlab-X

HX

Humlab-X är vårt nyaste labb (lokalerna byggdes 2012). Humlab-X finns på Konstnärligt Campus vid Umeå universitet, vackert beläget med utsikt över Umeälven. Vid Konstnärligt Campus finns också Arkitekthögskolan, Konsthögskolan och Designhögskolan vid Umeå universitet, samt Bildmuseet och Sliperiet. Humlab-X ligger i mitten av Konstnärligt campus, och fungerar som en mötesplats och ett nav för verksamheterna där. Humlab-X har ofta samarbeten med, och besök från, företag, organisationer, internationella gäster och konstnärer. En bibehållen koppling till verksamheterna vid Campus Umeå är också viktigt.

Vid förfrågningar om verksamheten, eller för att boka lokaler i HX, kontakta Carl Erik Engqvist 

dörrar hx

I Humlab-X finns arbetsstationer med Mac-datorer och två ritskärmar för utlåning till användare. Här finns också platser för möten, undervisning, presentationer och utställningar.

triptyk och golv

Golvet

Humlab-X har en interaktiv golvskärm, en högupplöst skärm på knappt 20 kvm med touchfunktion, den går att styra med exempelvis fötter eller händer. Golvskärmen har åtta projektorer i ett utrymme under skärmen som skapar bilderna som visas. På skärmen ligger ett tjockt glas som tål belastning upp till sju ton, det är alltså inga problem att stå flera personer på golvskärmen samtidigt. Skärmen är helt unik i världen på grund av sin storlek, sin höga upplösning och avancerade grafiksystem, bakprojektionen som tar bort problem med skuggning, de relativt tunna bildkanterna och närheten till bilden under fötterna. Bredvid golvskärmen finns triptykskärmen, en triangulär skärm uppbyggd av 88 st små microtiles-skärmar.

sittplatser i hx

Möblerna i Humlab-X har valts speciellt för att fungera för både möten och individuellt arbete. 

Skypemöte i slakteriet

Konferensrummet i Humlab-X har en skärmvägg med 16 skärmar och fyra enskilda skärmar. Lokalen lämpar sig väldigt bra för möten via skype. I HX finns också "Rosa rummet", som fungerar som mötesrum och simuleringsstudio för exempelvis experiment med ljud och ljus. Rummet har fått sitt namn av den speciella belysningen.

Lödmaskin, dator, förstoringsglas m.m

"Wetlab" är Humlab-X teknikverkstad för forskare och studenter som vill lära sig mer om digital teknik och elektronik. Under 2015 färdigställdes också "Displaystudion" med två stora vinklade skärmar.

Fix med handsken

Wetlab används vid kurser och workshops, ofta på nybörjarnivå och öppna för alla. Till exempel har vi haft kurser i hur man lagar sin gamla spelkonsol. Hör av dig till Humlabs personal om du har förslag på verksamhet du skulle vilja använda Wetlab till! 

  • Kontaktpersoner Humlab-X

    Carl-Erik Engqvist
    Telefon:
     +46 90 786 80 02

    E-post: carl-erik.engqvist@umu.se