Humlab

HUMlab

Humlab vid Campus Umeå finns på våningen under universitetsbiblioteket, i hjärtat av campus. Labbet började byggas 1999 av det som då var en stor lärosal, och har sedan dess utökats med ytterligare två intilliggande lokaler och en ljudstudio. Humlab används för både presentationer, undervisning, forskningsarbete, studier, konstnärligt arbete och för möten/grupparbeten. I lokalerna finns både bekväma och avskilda sittplatser och avancerad teknik som exempelvis flera stora sammankopplade skärmar. Humlabs användare har tillgång till lokalerna dygnet runt, och i labbet arrangeras ofta föreläsningar, seminarier, konferenser, kurser och andra arrangemang.

Läs mer om våra lokaler vid huvudcampus:

H1
H2
H3
Ljudstudion

 

H1:

h1

I H1 finns 15 arbetsplatser med datorer som har stora skärmar och de senaste varianterna av program som Photoshop och InDesign, 3D-program som Maya och Autodesk 3ds Max, samt program för att skapa datorspel, program för att hantera kartor och geografiska informationssystem och program för att hantera kvalitativt forskningsmaterial. Det går dessutom att låna ytterligare utrustning, t.ex. webbkameror. Det går inte att boka enskilda arbetsstationer, utan det är först till kvarn som gäller om du vill använda dem. Har någon däremot bokat hela lokalen för undervisning har den och dess grupp förtur till datorerna. 

Calle ritar på skärmen

I H1 finns också arbetsstationer med specialutrustning, till exempel två digitala ritskärmar och datorer specialutrustade för videoredigering och arbete med 3D-modeller.

Scanner h1

Den arbetsstation som är utrustad för bildredigering har en specialskärm som är kalibrerad för fotografier. Där finns också en flatbäddsscanner som tar original upp till A3 och en negativscanner som hanterar både diabilder och fotonegativ.

Presentation h1

I H1 finns en presentationsduk med projektor, med tillhörande ljud-, ljus- och styrstystem som är enkelt att använda. Det går att möblera för en publik på cirka 100 personer vid föreläsningar i H1. Vid presentationer kan du också använda vår dokumentkamera, som fungerar som en digital OH-apparat och visar både dokument och föremål. 

Soffhörnan h1

 I H1 finns också soffhörna med tillhörande akvarium. Här brukar Humlabs personal sitta och fika, speciellt på torsdagseftermiddagar. Kom och säg hej om du ser oss!

H2

H2, som ligger i anslutning till H1, har fem arbetsstationer för forskare och Humlabs personal. I H2 finns också platser för möten, grupparbeten och undervisning.

konferens i h2

I H2 finns ett "skärmlandskap" som består av tio skärmar (storlekar mellan 52-70 tum) utplacerade runt om i rummet. Alla skärmar kan kopplas samman och användas tillsammans, men det går också bra att använda varje skärm var för sig. Skärmlandskapet går att använda för presentationer, konstnärlig verksamhet, utställningar och andra typer av installationer.

presentationsplats h2

I H2 finns också en stor bakprojicerad skärm (dvs, projektorn hänger inte i taket framför utan sitter i ett rum bakom skärmen). Den kallas 4k:n, eftersom den är ungefär 4000 pixlar bred. Skärmen används ofta för seminarier och föreläsningar, den har bra ljudutrustning och funkar även fint för att visa film och annat.

Bord under lystak h2

H3

H3 är den nyaste delen av Humlab vid Campus Umeå. Lokalen används främst för HUMlabs interna verksamhet, och här finns också arbetsplatser för flera av Humlabs anställda. I H3 finns också en skärmvägg som är kopplad till Humlab-X vid Konstnärligt campus, en spelhörna, lunchrum för personalen och plats för möten.

folk i h3

Storskrivaren

 I H3 står vår stora skrivare. I vissa projekt kopplade till Humlab kan vi låta studenter använda skrivaren, kontakta Humlabs personal om du är i behov av stora utskrifter.

Ljudstudion

Ljudstudion

I ljudstudion finns utrustning för lnspelning av ljud, sång, musik osv. Här finns ett elektriskt trumset och klaviatur med mera. Som ljudbearbetningsprogram används Logic pro. Ljudstudion får endast användas vid bokning, och Humlab ordnar kurser för ljudbearbetning här. Prata med Humlabs personal om du skulle vilja använda ljudstudion.