Humlab Talks utgör en arena för att diskutera forskningsproblem, tekniska lösningar och idéer från olika discipliner på ett ingående och prestigelöst sätt.

Humlab Talks är en seminarieserie med inbjudna talare som lyfter aktuella ämnen inom området informationsteknik, kultur och humaniora. Talarna är till stor del forskare eller doktorander men även till viss del från branschen. 

Alla är välkomna! Ingen anmälan krävs.

Humlab Talk: Tematisk genusanalys genom Topic Modeling av bästsäljande fiktionsprosa i Sverige 2004–2017

Datum: 2018-11-14
Tid: 13.15 - 14.30
Plats: Humlab – under Universitetsbiblioteket (UB)
Evenemanget vänder sig till: studenter - allmänheten - anställda

Tematisk genusanalys genom Topic Modeling av bästsäljande fiktionsprosa i Sverige 2004–2017

Karl Berglund, FD, Uppsala universitet, föreläser om pågående forskning inom projektet ”Från närläsning till fjärrläsning. Digital humaniora och nya former för textanalys” (2017–2019), som är ett samarbete mellan litteraturvetare, nordister och datorlingvister vid Uppsala universitet.

Föreläsningen diskuterar metod, resultat och slutsatser från en analys av bästsäljande fiktionsprosa i Sverige 2004–2017, där Topic Modeling har kombinerats med en genusanalys utifrån könsbestämda pronomen. Bland annat uppmärksammas starka teman, tydligt genuskodade teman samt förtjänster och problem med metoden.
 

 

Föreläsare: Karl Berglund
Arrangör: Humlab
Kontaktperson: Jon Svensson
Humlab Talks ht 2018

Lägg till i din kalender

Webbsändningar

live.humlab.umu.se

Pågående seminarier i HUMlab direktsänds på webben och kan då följas via ovanstående länk. Alla seminarier görs därefter tillgängliga i vårt arkiv.

Seminariearkiv

 

 

stream.humlab.umu.se

Här kan du se eller höra Humlabs tidigare seminarier. Klicka på länken ovan för att öppna vår videoapplikation. Du behöver ha Flash installerat på din dator.

 

  • Se våra seminarier på webben!

    Om du har missat ett Humlab-seminarium har du fortfarande chans att se det. Vi har sparat alla våra seminarier sedan 2002 i vårt stream-arkiv, öppna för alla!

    Humlab:s seminariearkiv